• Zgrada hotela Moskva izgrađena 1906. godine u stilu ruske secesije sa elementima grčke antike, a djelo je beogradskog arhitekte Jovana Ilkića (1857 – 1917.). Od polovine prošlog vijeka  pod zaštitom je države kao jedan od najznačajnijih spomenika kulture grada Beograda.
  • Hotel Moskva je otvoren 16.januara 1908. Godine. Otvorio ga je kralj Petar I Karađoređević lično.  Na svečanosti otvaranja svirao je Orkestar kraljeve garde, a gosti su bili najznačajniji ljudi tog vremena.
  • Nobelovac Ivo Andrić u kafeteriji hotela Moskva imao je svoj sto.  Često je  sedeo sam i pio blagu domaću kafu, sa ratlukom. Nakon dobijanja  Nobelove nagrade 1961. godine, privlačio je više pažnje javnosti – pa odabrao intimniji sto na galeriji kafeteije hotela Moskva.
  • Predsjednički apartman hotela Moskva ugostio je brojne slavne državnike i umjetnike: Leonid Brežnjev, Indira Gandi, Robert Mak Namara…  Apartman nosi  ime Alberta Ajnštajna, koga je u Srbiju dovela supruga Mileva Marić, porijrklom sa ovih prostora  – a bili su gosti naše kafeterije hotela ubrzo nakon otvaranja, 1908. godine. U predsjedničkom apartmanu nalaze se originalni komadi namještaja sa dvora srpske dinastije Obrenović.
  • Moskva šnit  je pravi slatki brend Beograda. Ono što je Sacher torta za Beč, Moskva šnit je za Beograd. Receptura od nježnog bijelog krema, reskih višanja, ananasa i breskvi nastala je davne 1974. godine, a kreirala ju je tadašnja šefica poslastičarnice „Moskva“ Anica Džepina. Priprema se u domaćinstvima širom regiona, ali ipak –  jedan je original. I to upravo ovdje. Ne propustite!

Leave a comment